Cui îi plac taxele?
Vrei să îți spun un secret? Mie! Sau, cel puțin, a fost o vreme când mi-au plăcut, fiindcă atunci când le plăteam simțeam o putere imensă, îmi dădeau încredere că prin ceea ce plăteam statului, contribuiam și eu într-o mică măsură la pensile părinților mei, la salariile profesorilor copiilor prietenelor mele, la remunerațiile medicilor și asistentelor, care salvau vieți.
Am trăit acest sentiment de împlinire profundă la momentul plății taxelor, însă, cu timpul, se mai pierde din entuziasm… ?))))
Ei bine, că vrei, că nu vrei, taxele și impozitele trebuie plătite la un moment dat și știm deja amândouă sau amândoi că această situație poate crea îngrijorare.
Și pentru că a trecut deja prima jumătate a anului 2022 și ne îndreptăm spre “cea mai nefericită zi a lunii“ (25-a lunii), cum o numesc unii, îți venim în ajutor cu o nouă abordare a situației, care să te învețe câteva lecții esențiale despre tine, cu precădere atunci când îți învingi frica și resentimentele legate de ANAF și lucrătorii de la fisc.
Să începem cu o întrebare de bază: Ce părere ai despre cuvântul “impozit“? Ce emoții îți stârnește?
Unii oameni sunt destul de neutri, pentru că ei încadrează acest impozit în categoria “sunt doar numere“.
Unii oameni consideră impozitele ca fiind înfricoșătoare. Cumva, trebuie să admitem, că există atât de multă teamă culturală încorporată în jurul impozitelor, încât aceasta a intrat în conștiința colectivă și a devenit o normalitate preluarea acestei idei la nivel de individ.
Așa cum am promis în titlu, iată cinci modalități de schimbare a percepției legate de taxe și impozite, schimbare ce îți va îmbunătății viața! Cu certitudine.
1. Fii amabilă cu tine. Și blândă.
În primul rând, să știi că este în regulă și absolut normal să te sperii de cuvântul cu „t”. Când mi-am început afacerea, au apărut o mulțime de lucruri, de emoții amestecate, între euforia începutului și teama de eșec, frici din copilărie și din timpul anilor de școală. A fost ca o traumă fiscală ancestrală. Mă simțeam îngrozită să nu intru în necazuri și îmi răsunau mereu în urechi comentariile părinților mei, care îmi reaminteau că “datoriile la stat trebuie plătite cu sfințenie ca să nu te faci de rușine“….
2. Caută ajutor și externalizează serviciile pe care le găsești ca fiind dificile!
Cel mai greu în viață este să recunoaștem că avem nevoie de ajutor. Dar, ca antreprenor, ajutorul este vital, e mai mult decât un “must have“. Iar când vorbim de taxe și impozite, a lucra cu un contabil este pasul cel mai natural pentru a te ține departe de necazuri și pentru a evita surprizele neplăcute. Eu, pentru că sunt o persoană conservatoare și loialitatea este principala mea valoare în viață, lucrez cu aceeași firmă de contabilitate din 2005! De mai bine de 17 ani, echipa Doinei Popescu mă ține pe drumul cel bun. ?))))))
Lăsând la o parte acest ajutor absolut necesar, mi-am simplificat viața apelând la aplicații gen smartbill, ce îmi ușurează munca de oriunde și prin prisma căreia pot să văd în orice moment ce am facturat și ce am de încasat.
3. Acordă-ți permisiunea de a face mai mulți bani
Unii oamenii când ating un anumit plafon de venituri, încep să intre în panică.
Pot apărea lucruri negative, cum ar fi “O să o dau în bară“, “O să am probleme“, “O să pierd beneficiile pentru că am trecut la alt nivel de impozitare“, “Voi fi mai vizibil. Fiscul mă va observa”. Îți este cunoscut acest dialog fără sfârșit? Ei bine, hai să recunoaștem că este vorba despre o frică primară și te poți opri cu această gândire negativă chiar în acest moment.
Folosește afirmația-cârlig:
“Este sigur pentru mine să plătesc taxe!“
Fă o muncă de iertare. Poate că familia ta a dat faliment, poate că ai primit amenzi mari, poate că un membru al familiei nu și-a plătit impozitele – șterge aceste amintiri cu munca de iertare. (Dacă nu știi cum să o faci, scrie-mi la info@ohlalamedia.ro și te ajut!)
4. Învăță să îți iubești taxele și impozitele
Am citit că una dintre sugestiile de schimbare a mentalității referitoare la plata taxelor, sugestie spirituală, ca o joacă de copii, dar pentru oameni mari, ar fi să îți trimiți ție însăți cecuri fiscale cu inimioare de dragoste pe ele. Aceleași inimioare le poți aplica și pe facturi, evident!
Fiindcă atunci când plătești impozite, dai mai departe succesul tău și investești în îmbunătățirea comunității și a țării tale. Banii din impozitele tale vor ajuta oameni mai puțin norocoși decât tine.
5. Privește impozitele ca fiind un ritual de trecere
Dacă începi să vezi utilitatea unui contabil, colaborarea cu el, importanța plății taxelor la timp, atunci tot ceea ce ți se va întâmpla în această zonă a business-ului tău nu ți se va mai părea ca fiind neașteptată sau surprinzătoare.
REȚINE!!!
Este sigur pentru tine să te uiți la banii tăi. Este sigur pentru tine să te uiți la ceea ce datorezi. Este sigur pentru tine să păstrezi banii și să nu-i cheltuiești. Este sigur pentru tine să ai încredere că te poți descurca cu un pic mai multă hârțogăraie.
Ce acțiuni poți întreprinde săptămâna aceasta pentru a te simți mai bine cu privire la situația ta fiscală?