28.08.2023

Cum scrii texte de vânzare eficiente

În lumea marketingului și a vânzărilor, convingerea este cheia succesului. Un text de vânzare bine structurat poate face diferența între un produs sau serviciu care stagnează și unul care zboară de pe rafturi. Acest articol îți va dezvălui două șabloane puternice pentru texte de vânzare – PAS și AIDA – și îți va arăta de ce sunt ele atât de eficiente în cucerirea inimilor și minților consumatorilor. Vom explora, de asemenea, domeniile în care aceste șabloane pot fi aplicate cu cea mai mare eficiență.

PAS: ATRAGE, PROBLEMATIZEAZĂ, SOLUȚIONEAZĂ

Atrage: Primul pas în acest șablon este să atragi atenția cititorului. Folosește o declarație captivantă, o întrebare retorică sau o afirmație surprinzătoare pentru a-i capta interesul. De exemplu: “Ești în căutarea unui somn liniștit și odihnitor?”

Problematizează: După ce ai atras atenția, prezintă problema sau provocarea cu care se confruntă cititorul. Relatează la nevoile, frustrările sau dorințele pe care le-ar putea avea. De exemplu: “Dacă te trezești obosit și lipsit de energie dimineața, te afli într-o situație pe care mulți o cunosc.”

Soluționează: Aici este momentul în care să intri în scenă cu soluția ta. Prezintă produsul sau serviciul tău ca fiind răspunsul la problema menționată anterior. Arată cum acesta poate rezolva nevoile și îngrijorările cititorului. De exemplu: “Cu noul nostru saltea ergonomică, vei beneficia de susținerea perfectă pentru un somn odihnitor și vei uita de durerile de spate.”

AIDA: ATENȚIE, INTERES, DORINȚĂ, ACȚIUNE

Atenție: Primul pas în acest șablon este să atragi atenția cititorului prin intermediul unei fraze sau a unei imagini provocatoare. De exemplu: “Imaginează-ți viața fără griji financiare…”

Interes: După ce ai câștigat atenția, trezește interesul cititorului prin prezentarea beneficiilor și avantajelor produsului sau serviciului tău. Spune-i de ce ar trebui să continue să citească. De exemplu: “Descoperă strategia financiară care a ajutat sute de oameni să-și transforme economiile în adevărate averi.”

Dorință: Începe să construiești dorința cititorului arătându-i cum produsul sau serviciul tău poate rezolva problemele și satisface nevoile lui. De exemplu: “Cu ajutorul acestei strategii, vei putea planifica cu încredere o pensie liniștită și vei putea să-i oferi familiei tale vacanțele mult visate.”

Acțiune: Finalizează textul cu un apel la acțiune clar și convingător. Spune-le cititorilor ce trebuie să facă în continuare pentru a beneficia de soluția prezentată. De exemplu: “Nu lăsa viitorul tău financiar la voia întâmplării. Începe astăzi prin a te înscrie la seminarul nostru gratuit despre gestionarea banilor.”

DE CE SUNT ACESTE ȘABLOANE EFICIENTE ȘI CUM POT FI APLICATE

Aceste două șabloane – PAS și AIDA – sunt eficiente deoarece se bazează pe înțelegerea profundă a psihologiei umane și a modului în care oamenii iau decizii. Ele urmăresc să capteze atenția, să creeze o conexiune emoțională, să construiască dorință și să îndrume cititorii spre o acțiune concretă.

PAS este potrivit pentru domenii în care există o problemă comună pe care oamenii o resimt și unde soluția ta aduce o îmbunătățire semnificativă. Acest șablon poate fi aplicat pentru produse și servicii legate de sănătate, confort, dezvoltare personală și multe altele.

AIDA este excelent pentru produse sau servicii care au un impact emoțional puternic sau necesită o înțelegere detaliată pentru a convinge potențialii clienți. Îl poți folosi pentru produse de lux, servicii financiare, cursuri de instruire sau investiții semnificative.

În final, reține, te rog, că utilizarea adecvată a acestor șabloane în funcție de publicul și de produsul tău poate contribui semnificativ la creșterea vânzărilor și a succesului în afaceri. Amintește-ți mereu că convingerea nu se bazează doar pe ceea ce vinzi, ci și pe modul în care comunici beneficiile și soluțiile pe care le oferi.

Cu drag,

Teodora

Teodora Ivan

Sunt jurnalist. Sunt strateg de afaceri + publicitate pentru antreprenori vizionari asemeni ție. Scopul meu este să identific mesajul corect pentru publicul potrivit, să îl plasez în canalul media potrivit, la momentul potrivit. Am înțeles cât de important este pentru un brand/o idee/un produs/un eveniment să câștige războiul pentru relevanță. CREEZ EXPERIENȚE MEMORABILE, CE EVOCĂ EMOȚII, FORMEAZĂ OPINII ȘI FAC LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE.